BA_DrogeWorst

We lusten allemaal wel een typisch Poolse, Duitse of Spaanse worst. Maar laten we ook de droge worst niet vergeten, een typisch streekproduct in voornamelijk Oost- en West-Vlaanderen. Ook bij Bon’Ap maken we onze eigen worsten, de droge boerenworst. En laat die nu net erkend zijn door de VLAM als Vlaams streekproduct. Of we een beetje trots zijn? Mijn gedacht!

Droge worst, hoe begin je eraan?

Zelf een droge worst maken is geen gemakkelijke taak. Daar heeft een goede slager best wel wat werk aan. Vraag maar aan Geert Ally, onze zaakvoerder. Als flinke boerenzoon uit Ruiselede ontdekte hij tijdens zijn studie als slager zijn passie voor artisanale producten als droge worsten en salami. Om zich nog meer te verdiepen in de processen van deze vleesbereidingen volgde hij met succes de masteropleiding bio-ingenieur voeding.

Na de oprichting van Buurtslagers in 1990 ging Geert aan de slag met het oude recept van boerenworsten, zoals overgeërfd werd van vader op zoon uit boerenfamilies. Geert had ontdekt dat je de smakelijkste worsten kon maken met uitsluitend buikspek. Het vlees is zacht en uiterst smaakvol. Daarnaast bevat het nooit pezen en heeft het de juiste verhouding van vet en vlees.

Vandaag is buikspek een heel gegeerd en duur product omwille van die eigenschappen. In onze productiecentrale in Aalter kunnen we steeds de beste stukken buikspek selecteren voor de boerenworst. Dat bewijst dat schaalvergroting, ambacht en technologie hand in hand kunnen gaan. Daarenboven kunnen we door productie in deze hoogtechnologische omgeving een constant, kwalitatief en vers product afleveren.  

Een worst met buikspek gemaakt, dat smaakt

Het droogproces en de keuze voor kwalitatieve ingrediënten bepalen mee de smaak van onze droge worst. We kiezen steeds voor pure varkensbuiken die we niet te grof malen, we voegen er de juiste kruiden en specerijen aan toe en laten die drie dagen rijpen bij een gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid.

Hiervoor gebruiken we gecontroleerde klimaatkasten waardoor het resultaat altijd identiek is. Zo is het proces niet meer afhankelijk van het weer. Vroeger slachtten de boeren traditioneel in de maand september, omdat het in de zomer te warm was. Dankzij de huidige technologie met klimaatkasten kunnen we het hele jaar door het perfecte klimaat nabootsen.

Het resultaat: heerlijke droge worsten, subtiel gekruid, waardoor je nog die pure authentieke smaak proeft. Ware delicatessen!

Als ambacht betekent gepruts in een klein atelier of garage, dan doe ik niet mee. Ambacht is met kennis van zaken kiezen voor de juiste ingrediënten en een uitgekiend en gecontroleerd proces.
BonAp_GeertAlly
Geert Ally
Zaakvoerder

De lekkerste droge worsten eet je uit het vuistje

Naast het juiste proces, bepaalt ook de juiste verpakking voor een groot deel mee de kwaliteit van onze droge worst. We kiezen ervoor om onze droge worst in een papieren verpakking aan te bieden. Zo kan de droge worst nog verder rijpen en kan je deze thuis verder laten drogen naar wens. En daarna smul je heerlijk uit het vuistje van deze artisanale worst.

Al geproefd van onze unieke boerenworst of eerder fan van de gewone droge worst? Beide zijn verkrijgbaar in onze winkels of online.