bonap-back-to-work-foodprepping

Hoe meer je koopt, hoe minder je betaalt. Maar wat doe je met 2 kg kip of gehakt? Foodprepping is dé oplossing! Met een paar uurtjes werk in het weekend, geniet je de hele week van snelle, gezonde maaltijden.

Wat is foodprepping?

Foodprepping = ingrediënten voorbereiden.
Mealprepping = volledige maaltijden klaarmaken.

Beide zorgen ervoor dat je op drukke dagen niet hoeft te stressen over “Wat eten we vanavond?”

Daarom wil jij dit proberen

Foodprepping is 

  • Makkelijk: zo heb je altijd iets in huis 
  • Tijdbesparend: minder koken, minder boodschappen
  • Goedkoper: profiteer van Bon'Ap-promo's op grote hoeveelheden

Wist je dat...

… je de foodprepping tactiek ook kan toepassen op de lunch? Plan hiervoor tweemaal per week een mealprep momentje in. Bereid op woensdagnamiddag bijvoorbeeld 2 middagmalen en op zondag 3 lunchmaaltijden.

Zo start je met foodprepping

Stap 1: kies je prepdag

Plan een dag in waarop je veel tijd hebt om te koken. Aangezien het tijdens de week al best druk kan zijn met school en werk, kies je best voor een aantal uren in het weekend. Hoe meer tijd je hebt om te koken, hoe meer je kan variëren met je ingrediënten.

Stap 2: bereken je porties

Ga niet zomaar in het wilde weg inkopen gaan doen. Bereken hoeveel ingrediënten je nodig hebt om voor de hele week te koken. Bepaal hoeveel porties je per persoon voorziet en houd ook rekening met het aantal calorieën per maaltijd. En neen, nu hoef je niet als een malle te gaan rekenen. In een evenwichtig weekmenu is er ruimte om eens lekker te zondigen.

Stap 3: kies wat je invriest

Bedenk wat je gaat invriezen en wat niet. Het is bijvoorbeeld niet aangeraden om puree in te vriezen, of groenten met een hoog vochtgehalte, zuivel, knapperig en gefrituurd eten. Kies daarom voor ingrediënten en maaltijden die je makkelijk kan invriezen. Bijvoorbeeld: gehakt, kipfilet, stoofschotels, soep, brood, fruit, groenten (zonder hoog vochtgehalte) en verse kruiden.

Wil je bereide gerechten invriezen? Houd dan telkens rekening met de houdbaarheid van je ingevroren mealprep en food prepping recepten:

  • Rundvlees (rauw): 6 tot 12 maanden
  • Kip (rauw): 9 maanden
  • Varkensvlees (rauw): 4 maanden
     
  • Vleeswaren: 3 maanden
  • Bereide maaltijden: 3 maanden
bonap-back-to-work-foodprepping-potten

Tips om maaltijden in te vriezen

  • Laat je ovenschotel om in te vriezen eerst afkoelen. Een warme maaltijd zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in de koelkast of diepvries stijgt.
  • Wist je dat kleine porties sneller bevriezen en ontdooien? Ga dus geen halve kilo spaghettisaus invriezen, maar kies eerder voor twee porties van 250 gram.
  • Label de gerechten om in te vriezen en vermeld het soort maaltijd en de bereidingsdatum. Zo weet je perfect wat de houdbaarheid van jouw foodprep is.
  • Niet alle zakjes en bakjes zijn geschikt voor de diepvries. Plastic zakjes zijn ideaal voor ingrediënten die je voor een korte tijd invriest. Gebruik echter aluminiumfolie en speciale vrieszakjes voor maaltijden die je voor een lange tijd invriest.
  • Wil je één van je food preps uithalen? Doe dit de dag ervoor en laat de maaltijd ontdooien op een bordje in de koelkast.

Aan de slag

Overtuigd om zelf te starten met foodprepping? Laat je inspireren door onze food prepping recepten zoals een ovenschotel met gehakt of een wokschotel met groentjes.

 

Heb je zelf leuke mealprep ideeën? Deel ze op onze Facebook- of Instagrampagina!