bonap-back-to-work-foodprepping

Hoe meer je koopt, hoe minder je betaalt. Dat is het principe van onze interessante promo’s op grote hoeveelheden. “Leuk, maar wat doe ik nu met 2 kg gehakt of kip?” Enter foodprepping! Wij leggen je uit hoe iedereen aan de slag kan met deze hippe Engelse trend.

Foodprepping versus mealprepping

Food- en mealprepping zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Hoewel ze licht van elkaar verschillen, hebben ze een gezamenlijk doel: op voorhand maaltijden bereiden zodat je op drukke (werk)dagen toch een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zet. En dat zonder een hele avond in de keuken te spenderen. Plan jouw prepping-moment in op een vrije dag of in het weekend.

  • Bij foodprepping ga je de ingrediënten voorbereiden. Denk aan een grote hoeveelheid kipfilet die je in blokjes snijdt. Vries de blokjes in en haal deze later uit om een gezonde wok klaar te maken.
  • Bij mealprepping ga je een volledige maaltijd bereiden die je opnieuw kan invriezen voor later. Neem 2 kg gehakt en maak verschillende porties bolognaisesaus. Zo is die spaghetti later op de week in een mum van tijd klaar.

     

Food preps zijn:

  • Makkelijk: doorheen de week ben je op je gemak, er is altijd wel wat in huis om te eten.
  • Tijdbesparend: de food prepping recepten zelf nemen wat tijd in beslag, maar tijdens de
    week hoef je geen tijd meer vrij te maken om inkopen te doen en uitgebreid te koken.
  • Goedkoper: dankzij onze promo’s op grote hoeveelheden vlees bespaar je ook op geld.

Wist je dat...

… je de foodprepping tactiek ook kan toepassen op de lunch? Plan hiervoor tweemaal per week een mealprep momentje in. Bereid op woensdagnamiddag bijvoorbeeld 2 middagmalen en op zondag 3 lunchmaaltijden.

Foodprepper in wording

Zin om aan de slag te gaan met je eigen food prepping recepten? Wij helpen je graag op weg met dit stappenplan!

Stap 1: plan een foodprep-dag

Plan een dag in waarop je veel tijd hebt om te koken. Aangezien het tijdens de week al best druk kan zijn met school en werk, kies je best voor een aantal uren in het weekend. Hoe meer tijd je hebt om te koken, hoe meer je kan variëren met je ingrediënten.

Stap 2: bepaal de porties

Ga niet zomaar in het wilde weg inkopen gaan doen. Bereken hoeveel ingrediënten je nodig hebt om voor de hele week te koken. Bepaal hoeveel porties je per persoon voorziet en houd ook rekening met het aantal calorieën per maaltijd. En neen, nu hoef je niet als een malle te gaan rekenen. In een evenwichtig weekmenu is er ruimte om eens lekker te zondigen.

Stap 3: gerechten om in te vriezen

Bedenk wat je gaat invriezen en wat niet. Het is bijvoorbeeld niet aangeraden om puree in te vriezen, of groenten met een hoog vochtgehalte, zuivel, knapperig en gefrituurd eten. Kies daarom voor ingrediënten en maaltijden die je makkelijk kan invriezen. Bijvoorbeeld: gehakt, kipfilet, stoofschotels, soep, brood, fruit, groenten (zonder hoog vochtgehalte) en verse kruiden.

Wil je bereide gerechten invriezen? Houd dan telkens rekening met de houdbaarheid van je ingevroren mealprep en food prepping recepten:

  • Rundvlees (rauw): 6 tot 12 maanden
  • Kip (rauw): 9 maanden
  • Varkensvlees (rauw): 4 maanden
     
  • Vleeswaren: 3 maanden
  • Bereide maaltijden: 3 maanden
bonap-back-to-work-foodprepping-potten

Tips om maaltijden in te vriezen

  • Laat je ovenschotel om in te vriezen eerst afkoelen. Een warme maaltijd zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in de koelkast of diepvries stijgt.
  • Wist je dat kleine porties sneller bevriezen en ontdooien? Ga dus geen halve kilo spaghettisaus invriezen, maar kies eerder voor twee porties van 250 gram.
  • Label de gerechten om in te vriezen en vermeld het soort maaltijd en de bereidingsdatum. Zo weet je perfect wat de houdbaarheid van jouw foodprep is.
  • Niet alle zakjes en bakjes zijn geschikt voor de diepvries. Plastic zakjes zijn ideaal voor ingrediënten die je voor een korte tijd invriest. Gebruik echter aluminiumfolie en speciale vrieszakjes voor maaltijden die je voor een lange tijd invriest.
  • Wil je één van je food preps uithalen? Doe dit de dag ervoor en laat de maaltijd ontdooien op een bordje in de koelkast.

Aan de slag

Overtuigd om zelf te starten met foodprepping? Laat je inspireren door onze food prepping recepten zoals een ovenschotel met gehakt of een wokschotel met groentjes.

 

Heb je zelf leuke mealprep ideeën? Deel ze op onze Facebook- of Instagrampagina!