50 minuten
4 personen

Gehaktballen in tomatensaus is een echte klassieker. Maar probeerde je ooit al eens gehaktballen in een biersausje? Heerlijk Belgisch. Serveer met frietjes en een slaatje met appel en gestoofd witloof. Witloof past als gegoten, omdat het goed combineert met het zoete en bittere van het bier. Benieuwd? Duik snel je keuken in.  

Ingrediënten
Oud wit brood, in stukjes gesneden
100 g
Melk
100 ml
Kleine uien, heel fijngesneden
3 stuks
Fijngehakte verse tijmblaadjes
1 el
Fijngehakte peterselie
1 el
Ei
1 stuk
Varkensgehakt
500 g
Bloem
2 el
Boter
Tomatenpuree
1 el
Peper, zout, nootmuskaat
Donker Belgisch bier
2 flesjes (33 cl)
Week de boterhammen ± 5 minuten in de melk. Knijp ze goed uit en kneed ze samen met de helft van de fijngesneden ui, de helft van de tijm en peterselie en het ei door het gehakt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de bloem in een diep bord. Rol van het gehaktmengsel balletjes ter grootte van een pingpongballetje en rol die door de bloem. Maak eventueel je handen nat om balletjes te draaien. Dan kleeft het gehakt niet aan je handen.
Verhit een goede klont boter in een grote braadpan en bak de balletjes ± 10 minuten rondom bruin. Schud geregeld met de pan zodat de balletjes door de boter rollen en rondom kleuren en garen. Haal de balletjes daarna uit de pan en zet apart.
Doe de sjalotjes in de pan, stoof tot ze glazig zijn en voeg geleidelijk aan het bier toe. Niet alles in 1 keer zodat het sneller kan inkoken.
Voeg na enkele minuten de tomatenpuree en de andere helft van de tijm toe. Laat 15 minuten pruttelen. Eventueel kan je de saus wat binden met molenaarsboter of maizena.
Doe nu de gehaktballetjes bij de saus en laat nog 5 à 10 minuten verder pruttelen.
Bestrooi met de rest van de peterselie en zet op tafel met frietjes en een witloofslaatje.

Inspiratie & tips