ba-bbq-bakken

Zit je op hete kolen wat betreft de volgorde van het grillen van al dat barbecuevlees? Met deze tips loop je niet rond als een kip zonder kop en eindigt je barbecue niet in een flop.  

Haal het vlees en de vis een uur op voorhand uit de koelkast. Zo voorkom je dat het vlees vanbinnen nog te koud is en de buitenkant gaat verbranden op de barbecue.

Eerst de worst, dan de rest

Zodra er een wit laagje assen op de kolen verschijnt, halen we de worsten tevoorschijn. Waarom kiezen we eerst voor de worst en dan pas voor de kotelet en vervolgens de biefstuk? Dat heeft alles te maken met de gaartijd.

  • Een worst laat je langer liggen zodat hij ook binnenin goed doorbakken is, terwijl je een biefstuk of een côte à l’os doorgaans tot het einde bewaart wanneer de kolen al goed warm zijn. Deze stukken vlees hoef je namelijk maar kort af te bakken. Een lekker korstje aan de buitenkant en bleu of saignant binnenin: het water komt ons nu al in de mond.  
  • Voorgegaard vlees hoeft het minst lang op de barbecue en bewaar je daarom het best tot het laatste. Omdat we het vlees al op voorhand voor je garen, hoef je het enkel kort te grillen.  
  •   Vis heeft over het algemeen een korte gaartijd, al is dit ook afhankelijk van het type vis en de dikte van het stukje vis. De vis is gaar wanneer het gemakkelijk uit elkaar valt en ondoorzichtig is. Bij twijfel kan je altijd terecht in je Bon’Ap-winkel voor extra info. 

Oefening baart kunst

Barbecueën kan je leren en daarom is het belangrijk om regelmatig te oefenen. Wees ook niet bang om te falen en durf ook te experimenteren. Voor je het weet ben je een echte grillmaster
 
Wij zetten je alvast op weg met een menu dat zowel de startende als de gevorderde barbecueër perfect kan uitvoeren. Succes en laat het smaken! 
 

Verwelkom je gasten met een aperohapje. Voorzie 3 hapjes per persoon en leg ze op het rooster wanneer de kolen nog niet roodgloeiend zijn. Lekkere aanraders zijn fakkels, balletjesbrochettes, aprio’s, gemarineerd spek en kippenmedaillon

Terwijl je gasten genieten van de laatste hapjes, dek je alvast de tafel met de groenten (+/- 200 gram per persoon), aardappel- en/of pastasalade en brood (+/- 150 gram per persoon).   

Vervolgens voorzien we nog 3 stukken vlees per persoon. Varieer met vis en vervang één stuk vlees door bijvoorbeeld een scampibrochette. Leg daarna een Provençaalse barbecueworst op de grill en eindig met de voorgegaarde spareribs.  

Smakelijk!