bonap-hot-filling-traiteurgerechten

Wist je dat je een ongeopende pot vol-au-vent of balletjes in tomatensaus van Bon’Ap tot wel drie weken in de koelkast kan bewaren? Dat komt door hot filling, een slimme methode die zorgt voor een lange houdbaarheid, zonder onnodige bewaarmiddelen. Maar hoe werkt dat precies? 

Wat is hot filling?

Bij hot filling wordt een verpakking gevuld met warme (semi-)vloeibare voeding en direct luchtdicht afgesloten. De hitte zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen eventuele bacteriën. Het resultaat? De inhoud blijft wekenlang vers.  

bonap-hot-filling-verhitten

Hot filling in 4 stappen

Stap 1: Verhitten

De vol-au-vent wordt verhit tot 94 °C. Dit doodt de bacteriën en andere micro-organismen die het voedsel kunnen bederven.

bonap-hot-filling-vullen

Stap 2: Vullen

De warme vol-au-vent wordt in steriele emmertjes gegoten. Dit gebeurt razendsnel, om te voorkomen dat er nieuwe bacteriën (uit de omgeving, via lucht, mensen, machines, …) in de pot geraken.

bonap-hot-filling-sluiten-afkoelen

Stap 3: Sluiten en afkoelen

De potten worden direct afgesloten en gekoeld. Dankzij de ronde vorm ontstaat er een luchtdichte, deels vacuüm verpakking, waardoor de inhoud extra lang vers blijft. Bij vierkante potten zou de warme lucht zich ophopen in de hoeken, wat voor extra druk zorgt en het deksel kan laten openspringen.

bonap-hot-filling-omdraaien

Stap 4: Omdraaien

Als de potten of emmers tussen het afvullen en koelen op hun kop worden gezet, gaat de weinig resterende lucht in de pot naar boven. De afsluiting tussen deksel en de vol-au-vent is dan optimaal.

Waarom is dat goed nieuws voor jou?

  • Langere houdbaarheid: Je maaltijd blijft tot drie weken vers in de koelkast. 
  • Optimale smaak en kleur: Geen kwaliteitsverlies door blootstelling aan lucht.  
  • Minder bewaarmiddelen: Dankzij deze techniek zijn er amper extra stoffen nodig. 
  • Geen extra verhitting: Er is geen napasteurisatie nodig. Je warmt thuis je gerecht voor de tweede – in plaats van derde – keer op, waardoor hij verser smaakt.  
  • Veiligheid: Schadelijke bacteriën en andere micro-organismen (bedervers) worden geëlimineerd.  
  • Netjes verpakt: zonder tussenoplossing, gewoon meteen in de eindverpakking. Goed voor de kwaliteit én je portemonnee.  

En zo zetten we bij Bon'Ap niet alleen gemak, maar ook kwaliteit en smaak op tafel. Proef het zelf!