Mooi rooster

BBQ-tips voor een proper rooster

Of je nu een doorwinterde grillmaster bent of gewoon houdt van een gezellige BBQ in de tuin: een proper rooster is een must. Gelukkig hoef je geen uren te schrobben. Met deze verrassend eenvoudige BBQ-tips ben je in no time klaar om te grillen. 

Citroen, ajuin of aardappel? Jij kiest!

Wist je dat je geen chemische producten nodig hebt om je rooster schoon te krijgen? Met een paar natuurlijke middeltjes kom je al een heel eind.

  • Citroen: Snijd een citroen doormidden en wrijf ermee over het warme rooster. De zuren lossen vet en vuil op én ontsmetten. 
  • Ajuin: Ook een doorgesneden ajuin werkt antibacterieel en helpt om vastgekoekte resten los te maken. 
  • Aardappel: Voor je begint te BBQ’en, kan je je rooster insmeren met een doorgesneden aardappel. Het zetmeel zorgt voor een natuurlijke anti-aanbaklaag. Handig én 100% natuurlijk. 

Hack by night: Leg je rooster in het gras

Klinkt gek, werkt echt: leg je rooster na het grillen in het gras en laat de dauw z’n werk doen. De volgende ochtend veeg je de bakresten er zó af. Geen schrobben, geen gedoe. 

Handtest

BBQ heet genoeg? Doe de handtest.

Rooster klaar? Check. Dan is het tijd om je BBQ op temperatuur te brengen. Maar hoe weet je of die warm genoeg is voor jouw stukje vlees of vis? Da's simpel! Doe de handtest.  

Hou je hand zo’n 15 centimeter boven het midden van de gloeiende houtskolen en tel. Hoe korter je het volhoudt, hoe heter jouw barbecue: 

  • 10+ seconden – Nog even wachten… Je BBQ is nog niet warm genoeg. 
  • 6-8 seconden – Perfect voor het langzaam garen van vlees of vis. 
  • 2-4 seconden – Hot, hot, hot! Ideaal om je vlees kort en krachtig dicht te schroeien. 

Met deze BBQ-hacks wordt grillen nog makkelijker én leuker. Tijd om dat vuur aan te steken.