bonap-kerst-portieplanner

Hoeveel voorzie je per persoon?

Van het eerste aperohapje tot de laatste lepel dessert: met deze portieplanner weet je precies hoeveel je moet voorzien. Of je nu vier of veertien feestneuzen rond de tafel hebt, met deze handige richtlijnen serveer je net genoeg, zonder stress én zonder verspilling.

Aperitief: een smakelijke start

Reken op 6 hapjes per persoon, bijvoorbeeld 4 koude en 2 warme. Denk aan toastjes, mini-croques, bladerdeeghapjes… Chips, blokjes kaas en olijven tellen ook mee! 

Serveer je een uitgebreid aperitiefmoment? Ga dan gerust tot 8 hapjes per persoon.

Voorgerecht: licht en verfijnd

  • ±75 g vlees of
  • ±100 g vis of
  • ±250 ml soep

Combineer je soep met een stukje vlees of vis? Dan mogen de porties wat kleiner zijn.
 

Hoofdgerecht: stevig en smaakvol

  • ±150 g vlees of 200 g vis & 150 g saus
  • 6 kroketten
  • ±200 g groenten 

Serveer je een ander zetmeelcomponent dan kroketten? 

Reken dan op: ±100 g aardappelen, pasta of rijst per persoon.

Dessert

Voorzie je kleine dessertjes zoals koekjes, mini-dessertglaasjes, ... reken dan op 3 hapjes per persoon. Reken je iets grotere desserts zoals onze mousses dan gaan we uit van 1 à 2 stuks per persoon. Overdrijf sowieso niet met dessert, mensen hebben meestal al genoeg gegeten na een heus feestmaal. 

bonap-kinderen-feestdagen

Kinderen mee aan tafel?

Voor kinderen jonger dan 12 jaar reken je best de helft van de genoemde hoeveelheden. Zo voorkom je verspilling én hou je het overzichtelijk.

Toch restjes over?

Geen zorgen! Hier ontdek je hoe je ze omtovert tot verrassend nieuwe gerechten. Denk aan een goedgevulde wrap, kleurrijke omelet of feestelijke pizza. Tweemaal feest voor de  prijs van één.