Familie rond een kersttafel die een Grillschotel eet

Vier jij straks kerst met de hele familie? Dan ben je als gepassioneerde thuiskok alvast volop aan het aftellen. Want Kerstmis is hét moment om alles uit de kast te halen. Maar als je voor een grote groep moet koken, kan dit veel voorbereiding, heen en weer geren en stress met zich meebrengen. Zeker als koken voor een grote groep met kerst eigenlijk niet echt je ding is. Thuiskok of niet, met onze waardevolle tips kan je in elk geval wat meer ontspannen van de avond genieten. Zo kan je tussendoor met je gasten kletsen, gezellig mee aan tafel schuiven en zelfs met je neefje ravotten. Kerst was nog nooit zo gezellig!  

Tip 1: Kook wat je kent

Experimenteren kan leuk zijn, maar kerst is niet echt het moment om helemaal van nul te beginnen. Probeer daarom de nieuwe recepten die je wil klaarmaken voor de feestdagen als eens op voorhand. Zo sta je vlot achter de potten en hoef je niet continu het recept te lezen en te herlezen. Je vertrouwen stijgt, de stress daalt. Bovendien kun je recepten vinden die makkelijk te vermenigvuldigen zijn tot grotere hoeveelheden zoals sauzen, soepen, grote stukken vlees om te braden en bijgerechten met groenten.  

Tip 2: Maak een grondige planning

To-dolijstjes zijn jouw beste vrienden tijdens de feestdagen, en een gedetailleerde planning is jouw sleutel tot succes. Maak drie lijstjes die je kunt afvinken:  

  • een lijstje met taken voor de dag(en) voor het kerstdiner, 
  • een lijstje met taken voor wanneer de gasten arriveren, 
  • een lijstje met taken voor tijdens het etentje zelf.  

Wees specifiek en schrijf zoveel mogelijk op. Som alle gangen op, inclusief wat er moet gebeuren tijdens elke gang. Wat moet je fijnsnijden, wat moet opgewarmd worden, wat moet hoelang in de oven … Een gedetailleerd tijdschema kan helpen. Het geeft je een duidelijk overzicht van wanneer je welk gerecht moet beginnen en wanneer je het kunt serveren. Maak misschien zelfs een schetsje van hoe je de borden voor het hoofdgerecht wil dresseren. Mag het minder fancy? Serveer alles in mooie, grote kommen en laat je gasten zelf hun favoriete gerechten opscheppen.

Tip 3: Bereid zoveel mogelijk voor 

Het is waar wat ze zeggen, een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als je voor een grote groep moet koken. Volgende gerechten of ingrediënten kan je al met een gerust hart van tevoren maken:  

  • Soepen en sauzen kan je de dag ervoor al bereiden en in afgesloten pannen of potjes bewaren. Is het drummen in je koelkast? Zet deze gerechten gerust buiten in de kou.  
  • Ook de garnering kan je al op voorhand voorbereiden. Snijd kruiden fijn een paar uur voor je gasten komen en zet ze klaar in de koelkast.  
  • Groenten kan je, eventueel de dag ervoor, al 5 min. voorgaren en in de frigo plaatsen. Of ga voor onze bereide groenten natuurlijk, nog zo gemakkelijk! Dan hoef je ze daarna nog enkel 10 min. op te warmen met wat boter in een pan en af te werken met de garnering.  
  • Aardappelpuree kan je al 1 dag eerder maken. Voor het opdienen verwarm je het even in de microgolfoven of warm je op een laag vuur op in de pan. Ook aardappelen voor in de oven kan je al de dag ervoor 10 min. koken. Zo hoeven ze de dag zelf maar 30 min. in de oven. Of kies voor kroketjes of bereide aardappelen, da’s nog gemakkelijker.  
  • Ook het dessert kan je vaak (deels) al voorbereiden, tot zelfs een paar dagen van tevoren. Maak je glaasjes op voorhand klaar en zet deze weg in de koelkast. Haal ze er wel tijdig uit, zodat je gasten niet rillen bij het eten van een ijskoud dessert.   

Tip 4: Hou het makkelijk

Kies voor recepten waarvan je makkelijk grote porties kunt maken. Denk aan stoofpotjes, soepen en gerechten die in de oven kunnen. Een groot stuk vlees of vis is veel eenvoudiger dan talloze kleine stukjes bakken. Stoofpotjes zijn vooral geschikt voor grote groepen, maar denk goed na over de hoeveelheden per persoon, want de vloeistoffen kunnen al eens inkoken tijdens het pruttelen.  

Ook onze grillschotels zijn uiteraard een goeie oplossing wanneer je een grote groep mensen over de vloer hebt. Onze schoteltjes schik je makkelijk op tafel per 2 personen. Wij voorzien de bak- en hapklare stukjes vlees, zo hoeft niemand zich urenlang te verstoppen in de keuken. Iedereen is chef-kok van zijn eigen stukje vlees, vis of groente. 

Tip 5: Dek je tafel ruim van tevoren

Als je gaat koken voor een grote groep mensen, heb je misschien niet genoeg dezelfde borden en glazen. Zijn bestek en servies geen match? Daar draait het tijdens de feestdagen niet om. Een bonte verzameling eetgerei maakt het des te gezelliger aan tafel. Dek je tafel wel de dag ervoor. Dat geeft je een hoop rust op de dag zelf. En waarom maak je geen tafelschikking? Dat maakt het feest extra speciaal en zorgt ervoor dat iedereen op een handige plek zit.  

BA_Kerst_Recept_Scampi's_Met_Geroosterde_Tomaat

Feestelijke gerechten voor grote groepen

Begin je ruim op tijd met de voorbereiding? Dan kan je natuurlijk snuisteren in onze recepten en een gerecht meerdere malen uitproberen tijdens het proefkoken. Zo is een gerecht alvast niet meer nieuw wanneer je met kerst de keuken induikt en kom je niet voor verrassingen te staan. Van stoofpotje tot een heerlijk stukje gebraad, met onze recepten doe je sowieso inspiratie op om straks voor een grote groep te koken.  

Bonustip: winterbarbecue

Kom je straks plaats tekort op je fornuis? Overweeg dan om een deel van de bereiding buiten te doen. Zelfs in de winter kun je de barbecue aansteken voor een extra bijzondere kerstsfeer. Perfect wanneer je met kerst een huis vol hebt.  

 

Wil je graag nog meer feestelijke tips en tricks? Lees onze andere kerstblogs of schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief. Fijne feesten voor straks!