BA_RosbiefBakken

Tijdens de feestdagen trek jij al eens graag jouw keukenschort aan. Prijkt dit jaar op jouw kerstmenu: een mooi stuk rosbief, aangevuld met knapperige wintergroenten en een heerlijke gratin.  In deze blogpost geven we je enkele tips over hoe je nu correct aan de slag gaat met ons heerlijk kwaliteitsvlees. Scrol even verder en we leren je hoe rosbief te bakken. Als inspiratie voor jouw feestmenu kan dat alvast tellen!

Tips om vlees correct te braden

  • Haal je vlees enige tijd op voorhand uit de koelkast. 
  • Dep het droog en kruid pas op het allerlaatste moment, want zout trekt vocht uit het vlees. 
  • Korst het vlees eerst aan in de pan. Dat maakt het sappiger en smakelijker.
  • Neem een gepaste ovenschaal en voeg een klontje verse boter toe vlak voor je het vlees in de oven schuift. 
  • Overgiet regelmatig met het braadvocht. Dat voorkomt een te harde korst. 
  • Vlees moet na het braden de tijd krijgen om te rusten. Het vlees zal steviger aanvoelen en zal bij het snijden minder sap verliezen. Een gemiddeld gebraad van zo’n 800 g laat je minstens een kwartier rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt.

Zo moet je rosbief bakken

Haal het vlees 20 minuten op voorhand uit de koelkast en verwarm de oven voor tot 220 °C. Kruid het vlees en schroei het onmiddellijk rondom dicht in hete boter. Doe de rosbief in een ovenschaal en leg er nog een koud klontje boter bovenop. Dit zijn richtlijnen voor een rosbief van ca. 800 g.

Daarna schuif je het vlees in de oven: 

  1. Laat 12 minuten garen op 200 °C.
  2. Gaar nog eens 8 minuten op 180 °C voor eerder rood vlees met een kerntemperatuur van 48 tot 51 °C. Verkies je eerder rosé met een kern van 51 tot 54 °C? Plaats dan nog eens 16 minuten in de oven op 180 °C.

We zijn benieuwd naar wat jij dit jaar op de feesttafel tovert. Toon ons gerust jouw creaties via Instagram of Facebook. Veel kookplezier gewenst!